Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Facadekozijnen.nl Online advies en inspiratie over deuren, kozijnen en ander buitenschrijnwerk.
Facadekozijnen.nl
banner image

Dakramen

Een dakraam brengt meer natuurlijk licht binnen. Dit zorgt voor meer sfeer en ruimtegevoel en je hebt minder kunstlicht nodig. Wist je trouwens dat veel lichtinval een positieve werking heeft op het welzijn van de bewoners of werknemers? Hieronder vind je de mogelijkheden van dakramen.

 

 

1. Dakkoepels

dakkoepels

 

Een dakkoepel, ook gekend als lichtkoepel, wordt op platte daken gemonteerd. Ze geven extra licht en cachet aan je woning. Dit type dakraam is goedkoop en gemakkelijk geplaatst. Er zijn verschillende vormen mogelijk: vierkant of rechthoekig, rond, vlak, piramide … Ook in de materialen en uitvoeringen heb je veel keuze, bv. met zonwering, inbraakbeveiliging of ventilatie. Je kan ook kiezen tussen volledig transparant of opaal (zacht en diffuus) licht. Sommige dakkoepels kan je bovendien openen met een afstandsbediening.

 

 

2. Dakvensters hellend dak

dakramen

 

Dakramen worden ingebouwd in hellende dakvlakken. Hiermee breng je licht in je zolderruimte. Omdat ze meestal geen grote oppervlakte in beslag nemen, behoud je voldoende ruimte en duisternis (bv. voor een slaapkamer op zolder). Er zijn 2 soorten: tuimelramen en valramen. Een tuimelraam (wentelend dakvenster) wordt open gedraaid om een centrale as. Bij een valraam (uitzetbaar dakvenster) daarentegen zijn de scharnieren boven- of onderaan bevestigd. Het venster wordt dan naar binnen gekiept.

 

 

3. Lichtstraat

lichtstraat

 

Een lichtstraat is één lange rij van vensters, die in een bepaalde hellingshoek in je dak gemonteerd worden. Dit raamwerk vind je vooral op platte daken. Deze dakramen zijn duurder dan lichtkoepels, maar zorgen voor meer lichtinval en doen de ruimte nog groter lijken. Zowel voor de vensters als het frame heb je keuze uit verschillende materialen. Qua vorm kan je kiezen uit een zadeldak (piramide), schilddak (2 driehoekige dakvlakken en 2 trapeziums) of lessenaarsdak (één hellend vlak).

 

Welke dakdekker is geschikt?

Voor het plaatsen van dakvensters is de nodige expertise vereist. Dakvensters moeten perfect aangesloten worden op zowel de isolatie als de dakbedekking om condensproblemen en vocht te vermijden. Wil je een dakraam laten plaatsen dan laat je dit dan ook best doen door een erkend dakdekker. Via mijn-dakdekker.nl kan je een dakdekker zoeken.

 

 

Tip: Hou steeds rekening met de isolatie van je dakramen, zodat daarlangs niet veel warmte kan binnendringen of verloren gaan. De isolatiewaarde is afhankelijk van het gekozen materiaal en de constructie. Een professional geeft je hierover advies en verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertedienst.

 

Offerte ontvangen?

Nieuwe kozijnen, deuren, serre, dakkapel of andere constructie plaatsen? Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij onze specialisten actief in jouw regio.